Logo Torfs        DAMES        HEREN        JONGENS        MEISJES        WINKELS

MetX

( Aantal bevestigde stemmen: 129)

Wat doet de organisatie?

MetX is een productiehuis van en voor muziekmakers. Samen met artiesten van diverse horizonten, creëren we originele repertoires en ensembles. Enerzijds via het producen en promoten van groepen als Mâäk, Marockin’ Brass, BRUiTAL of Fanfakids. Anderzijds door de repertoires en opgedane kennis van onze muziekmakers zoveel mogelijk open te stellen en door te geven.Onze muziek integreert elementen uit zowel de Westerse improvisatiecultuur als uit traditionele muziek die leeft bij de verschillende culturen in een grootstad als Brussel. Eens met wederzijds respect vermengd door onze muziekmakers, evolueert dit artistiek materiaal tot een volledig nieuwe muziekcultuur. Soms Soms luid, soms zacht, soms mooi, soms lelijk. Nooit gelikt. Altijd opwindend.Met de Fanfakids richten we ons vooral naar kinderen uit maatschappelijk kwetsbare wijken en we zorgen er mee voor dat zij zich muzikaal en maatschappelijk kunnen ontwikkelen binnen en buiten de organisatie.

Wat is de persoonlijke betrokkenheid van de persoon die het dossier indiende?

Ik ben de coach van de Fanfakids, één van de projecten van MetX. De Fanfakids zijn een bonte mix jonge kinderen en tieners die samen een jongerenpercussiegroep vormen. Ze spelen een mengeling van grootstedelijke muziekgenres waarmee ze in Laag-Molenbeek, de Marollen en andere Brusselse volkswijken zijn opgegroeid.Professionele muzikanten van productiehuis MetX brengen hen ritmes en andere muzikale invloeden uit Afrika, Zuid-Amerika en Europa bij. Op hun beurt leren de Fanfakids andere kinderen trommelen tijdens ateliers in jeugdhuizen, scholen en andere partnerorganisaties. Sommige jongeren creëren ook zelf hun eigen ritmes tijdens jamsessies.Na meer dan 20 jaar oogt hun palmares in binnen- en buitenland behoorlijk indrukwekkend: optredens in Nederland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Luxemburg, Marokko, Ghana, Togo en Benin plus uitwisselingen met verschillende drum- en dansgroepen uit Afrika (Guinee, Ghana) en Europa (Praag, Rotterdam).

Wat kan Torfs concreet betekenen voor de organisatie? Voor wat zouden de centen aangewend worden?

Met de Fanfakids bereiken we voornamelijk kinderen uit maatschappelijk kwestbare wijken en we willen nog meer kinderen uit die wijken bereiken. Daarvoor werken we samen met verschillende scholen in Molenbeek en de Marollen in Brussel. Jonge of iets oudere Fanfakids leren aan leeftijdsgenoten of jongere kinderen de verschillende ritmes aan, onder begeleiding van hun coach. Zij worden de rolmodellen voor de andere kinderen uit de school of de wijk. Op termijn kunnen die kinderen doorstromen naar de groep Fanfakids en mee met hen gaan optreden. Daarom hebben we ook extra trommels nodig, zodat we op meer lokaties permanent een set trommels hebben staan die kan gebruikt worden, of om bestaande sets uit te breiden zodat we meer kinderen kunnen laten deelnemen aan de workshops. De trommels worden gemaakt door een lokale ambachtsman uit de buurt.

MetX image