Logo Torfs        DAMES        HEREN        JONGENS        MEISJES        WINKELS

Berrefonds vzw

( Aantal bevestigde stemmen: 783)

Wat doet de organisatie?

Het Berrefonds wil een houvast zijn voor (groot)ouders, familie en vrienden op het moment dat hen het ondenkbare overkomt: het verlies van een kind.In februari 2009 werd het Berrefonds opgericht door Christine en Wouter. Ze besloten voor de geboorte van hun tweede zoon Nand geen cadeaus te vragen, maar wel donaties om een vzw op te richten ter ere van hun eerste zoontje Berre*.Wat kleinschalig begon als een mooi idee om andere ouders bij het verlies van een baby te ondersteunen met een koffertje vol spulletjes en inspiratie om tastbare herinneringen te maken, is intussen uitgegroeid tot een warme organisatie die elke dag het verschil probeert te maken voor ouders, grootouders, familie, vrienden en zorgverleners bij het grootst denkbare verlies. We geven een stem aan deze ouders en willen het maatschappelijk taboe doorbreken en het verlies van een kind samen bespreekbaar maken.

Wat is de persoonlijke betrokkenheid van de persoon die het dossier indiende?

Wij zijn 2 jaar geleden heel onverwacht onze oudste zoon Vic (9) verloren. Kort na zijn overlijden ontvingen we een prachtige koesterkoffer, een hele steun en troost in zo'n moeilijke periode. Wat zat er zoal in? Een koesterdeken, een troostkussen voor kleine broer Cis, een prachtig voorleesboek, een set om een silicone vingerafdruk te maken, een buisje om een haarlok in te bewaren, een canvas voor een hand- of voetafdruk, een vriendenboekje over de overledene, koesterarmbandjes voor het ganse gezin en nog veel meer. Een heel warm geschenk waar we veel aan hebben, we nemen alles nog geregeld vast.We zijn ook steeds welkom in het koesterhuis om ons verhaal te doen, even op adem te komen of gewoon te zitten. Geregeld worden er activiteiten georganiseerd, bv koesterstenen beschilderen.Het Berrefonds draait volledig zonder subsidies en is afhankelijk van vrijwilligers en giften. Ze maken zoveel verschil voor getroffen gezinnen en verdienen alle steun die ze kunnen krijgen.

Wat kan Torfs concreet betekenen voor de organisatie? Voor wat zouden de centen aangewend worden?

Een bijdrage van 1.000 euro is fantastisch hiermee kunnen koesterkoffers geschonken worden aan getroffen gezinnen, kleine koffer (verlies van een baby) en grote koffer (opgroeiend kind).Nog fantastischer zou het zijn als jullie een vaste sponsor zouden worden, want organisaties als het Berrefonds zijn echt broodnodig en zijn een lichtpuntje in een periode waarin alles donker en verdrietig is. Vorige week was de 2de overlijdens"verjaardag" van onze zoon. Het Berrefonds kwam op school langs om met de klasgenoten verdriet bespreekbaar te maken en te knutselen. Een prachtige dag en zo nodig, die kinderen zitten er ook allemaal nog zo hard mee. Het is echt opmerkelijk hoe ver deze vzw gaat om lotgenoten en hun sociaal netwerk te ondersteunen in het dragen van hun verdriet en verlies. Er worden ook opleidingen gegeven bv aan ziekenhuizen en er is een prachtig boek geschreven (Het rouwt in jou van Christine Vandenhole). Zo'n organisatie is echt nodig om het rouwtaboe te doorbreken.